Dlaczego warto jeść jogurty i serki? Skład chemiczny


Skład chemiczny danonków - szkodliwe opinieJogurty i serki takie jak Danonki posiadają wartości odżywcze wynikające z zawartości w składzie chemicznym mleka – minerałów, jak wapń oraz rozpuszczalnych w tłuszczu witamin oraz – w odróżnieniu od innych przetworów mlecznych – z obecności żywych kultur bakterii jogurtowych i probiotycznych o niezwykle dobroczynnym wpływie na organizm. Probiotyki pozwalają utrzymać właściwą florę bakteryjną jelit, wspomagają trawienie, a także przyswajanie pokarmu, zwiększają odporność organizmu, zapobiegają rozwojowi grzybów.
Jogurty polecane są przede wszystkim osobom z nietolerancją laktozy, czyli cukru mlecznego ze względu na zawartość enzymu ułatwiającego jego trawienie, a także wszystkim cierpiącym na biegunki i zaparcia, będące oznaką zaburzenia flory bakteryjnej. Rekonwalescentom pomagają wzmocnić osłabioną chorobą odporność organizmu. Przeciwdziałają też osteoporozie oraz wspomagają walkę z nadwagą.

Wiele osób chętnie zaczyna dzień od śniadania, w którym znajdzie się zdrowy biały serek, jogurt naturalny czy tradycyjna zupa mleczna. Ale produkty nabiałowe można zjadać w różnej formie i o każdej porze dnia. Waniliowy czy owocowy serek homogenizowany to bardzo dobry pomysł na lekką przekąskę przed południem. Może też zastąpić słodycze na deser. Serek homogenizowany o smaku czekolady jest idealnym dodatkiem do tak lubianych naleśników, a zatem może pojawić się także w obiadowym menu. Lekki jogurt z owocami czy twarożek sprawdzają się jako popołudniowy posiłek. Są niskokaloryczne, ale smaczne i pożywne.

Składniki jogurtu

Zacznijmy do tego, że w przypadku listy składników jogurtu obowiązuje zasada: im mniej, tym lepiej. Co powinien zawierać naprawdę wartościowy jogurt? Mleko pasteryzowane i żywe kultury bakterii. To wszystko. Nie jest tu potrzebne mleko w proszku czy dodatkowe białka mleka, choć polska norma dopuszcza ich użycie.
Szczepy bakterii użyte do produkcji jogurtu przesądzają nie tylko o jego smaku i konsystencji, ale i właściwościach prozdrowotnych. W każdym kubeczku z napisem jogurt znajdziemy ich dwa rodzaje: Streptococcus thermophilus oraz Lactobacillus bulgaricus. Są to tzw. baterie jogurtowe, odpowiedzialne za proces fermentacji mleka i przeobrażanie go w jogurt. Powstrzymują też rozwój „złych” bakterii powodujących psucie się fermentowanego mleka. Dodatkowo produkt może zawierać probiotyki, czyli bakterie naturalnie występujące w układzie pokarmowym i wspierające przemianę materii, zwiększające odporność organizmu. Ważna jest nie tylko ich obecność, ale też ilość, w jakiej występują.

Danonki skład chemiczny

Danonki nie zawierają żadnych konserwantów – nie są one też dodawane do żadnych surowców, z których produkowane są Danonki. Stosunkowo długi okres przydatności do spożycia wynika z zachowania bardzo starannych higienicznych warunków produkcji oraz stosowania doskonałej jakości surowców. Danonki nie zawierają żadnych konserwantów. Danonki są produkowane z mleka krowiego, a więc dzieci, u których lekarz stwierdził alergię na białko mleka krowiego, nie powinny ich spożywać podobnie jak wszystkich produktów mlecznych. Alergie pokarmowe mogą dotyczyć różnych składników produktów spożywczych dlatego, jeśli dziecko ma stwierdzoną alergię na konkretne składniki, należy zawsze sprawdzać skład produktów na opakowaniu zanim podamy je takiemu dziecku.

Danonki to produkt specjalnie przygotowany dla dzieci – jest wzbogacony w wapń i witaminę D składniki, których często brakuje w codziennej diecie dzieci. Dlatego Danonki mogą spełniać ważną rolę w ich żywieniu – jednak aby dzieci chętnie je jadły Danonki muszą być smaczne dlatego są słodzone.
Danonki są fermentowanym produktem mlecznym i można je wprowadzić do diety dziecka w tym samym czasie, co inne tego typu produkty. Tak jak w przypadku wszystkich produktów żywnościowych, dokładny moment wprowadzenia poszczególnych produktów mlecznych do diety dziecka należy skonsultować z lekarzem pediatrą.
Więcej informacji na temat składu chemicznego Danononków można znaleźć na stronie producenta

Jogurty owocowe

Jogurty z owocami tak jak inne produkty pochodzenia białkowego są bogatym źródłem wapnia. A wapń jak wiadomo jest podstawowym budulcem kośćca. Poza wapniem jogurty z owocami zawierają również fosfor, różne białka oraz witaminy z grupy B. Ponadto, najnowsze badania wskazują również na związek produktów tego typu z produkcją enzymów działających w układzie odpornościowym człowieka. Kolejną zaletą tego typu produktów są właściwości bakteriostatyczne (hamują rozwój bakterii gnilnych w przewodzie pokarmowym).
Podobnie jak jogurty zawierające inne składniki niż wymienione powyżej, czyli mleko i żywe kultury bakterii z zawartością tłuszczu na poziomie kilku procent. Co jeszcze dodają producenci? Powszechną praktyką jest używanie mleka w proszku lub białek mleka, które z jednej strony stanowią dodatkową pożywkę dla bakterii i są – jak najbardziej – dopuszczone do stosowania, ale nie na tym polega prawdziwy jogurt, żeby sztucznie go zagęszczać. Nie jest to składnik niezbędny, a stosowany przez producentów dla skrócenia czasu produkcji, co niestety odbija się na jakości. Mleko w proszku zwiększa kaloryczność produktu, dodatkowo stanowi istną bombę cholesterolową, nie jest jednak największym problemem. Listy składników jogurtów potrafi zajmować niemal połowę powierzchni opakowania. Drobnym drukiem!

About these ads

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s